Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων αυτο-οργανώνονται


Για μία μέρα, μια γειτονιά της χώρας μας (τα Εξάρχεια στην Αθήνα) βίωσαν τον αποκλεισμό, το πογκρόμ και την άγρια καταστολή. Μόνο 24 ώρες μπόρεσε να αντέξει όμως η επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει πόδι στα Εξάρχεια.

Σήμερα το μεσημέρι, μια αντίστοιχη Πρωτοβουλία Κατοίκων των Εξαρχείων, που δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και καιρό, έκανε κάλεσμα για να σπάσει η αστυνομοκρατία στην περιοχή, και το κατάφερε.

Τα σχόλια περιττεύουν απο εμάς, που το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας και την αγάπη μας σε όποιον κάτοικο, σε όποια γειτονιά, σε όποια περιοχή αντιμτωπίζει πρόβλημα με την εξουσία.

Aκολoυθεί ανατύπωση κατοίκου που παρευρέθηκε στην συγκέντρωση των Εξαρχείων και παραθέτει τα σχόλιά του στο indymedia:


Οι κάτοικοι έδιωξαν τα ΜΑΤ απ'τα Εξάρχεια !
από free Exarheia 9:58μμ, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Το κάλεσμα και η σημερινή πορεία ήταν πολύ πετυχημένα. Συγχαρη- τήρια στην επιτροπή κατοίκων Εξαρχείων για την πρωτοβουλία τους.

Πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν από νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία για να δείξουν την αντίθεση τους στην αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων απ'την αστυνομία και να επανοικειοποιήσουν τη γειτονιά τους.

Οι διμοιρίες χακί που βρίσκονταν στην πλατεία απομακρύνθηκαν όταν είδαν τον κόσμο να πληθαίνει και τα Εξάρχεια "απελευθερώθηκαν" για μια άλλη φορά απ'τους κατοίκους τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, νεολαίοι, κόσμος από στέκια και συλλογικότητες της περιοχής, ενεργοί πολίτες και αλληλέγγυοι κάτοικοι από γειτονικές περιοχές πορεύθηκαν στις γειτονιές των Εξαρχείων σε μια όμορφη πορεία αψηφόντας στο δρόμο τον τρόμο και την τρομο-υστερία των δυνάμεων καταστολής και των ΜΜΕ. Χαρακτηριστική σκηνή κόσμος από παραπλήσιο μπαλκόνι με τις πυτζάμες να παίρνει πρέφα την πορεία και να κατεβαίνει για να συμμετάσχει. Είχε απ'ολα αριστερούς, ροκάδες, προοδευτικούς, δημοκράτες, απολιτικ, και φυσικά πολλούς αντιεξουσιαστές και αναρχικούς, που όλοι τους έχουν κοινό ότι συμβιώνουν σε μια γειτονιά με ιδιαίτερη ιστορία, αναπνέουν τα ίδια δακρυγόνα και βιώνουν την ίδια καταστολή.

Η συγκέντρωση και πορεία πέτυχε το στόχο της.

Τα ΜΑΤ έφυγαν πλεόν απ'τα Εξάρχεια και γυρίσαν ξανά στα καβούκια τους να φυλάνε τα γνώριμα λημέρια τους (ΠΑΣΟΚ, Α.Τ. Εξαρχείων και Υπ.Πολ.) όπως γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια.

Συγχαρητήρια σε όλους-ες μας που κατέβηκαμε στο δρόμο και απαντήσαμε στην τρομο-υστερία και τον στρατό κατοχής .

Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία, έξω τα ματ από τη συνοικία


το blog της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων:

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να γίνει αυτή η πρωτοβουλία παράδειγμα και για άλλες γειτονιές. Να ξαναγίνουν οι πόλεις μας ανθρώπινες. Μένει μόνο να ξεράνουμε τα τσιμέντα, να χτίσουμε δέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή