Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Νέες Καταλήψεις στις 12/01/09

Kαταλήψεις είχαμε σήμερα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Τα κείμενα των καταλήψεων είναι τα ακόλουθα:

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ως άτομα που ζουν σε μία κοινωνία που την χαρακτηρίζει η εκμετάλλευση, οι ανισότητες, οι διακρίσεις, η τρομολαγνεία, νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε συλλογικά και με την ιδιότητα του σπουδαστή του Κ.Ω.Θ. προχωρούμε σε συμβολική ημερήσια κατάληψη του κτιρίου του Κ.Ω.Θ. Εναντιωνόμαστε στο σύστημα που δολοφονεί εν ψυχρώ δεκαπεντάχρονους στα Εξάρχεια, μετανάστες στα σύνορα, που στηρίζει έμπρακτα τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας και τις δολοφονίες αμάχων, που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τους στερεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας, όπως στη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στη συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα στις 27/12/2008. Όλα τα παραπάνω γεγονότα είτε τα αποκρύπτουν επιμελώς τα ΜΜΕ, είτε τα διαστρεβλώνουν, με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εναντιωνόμαστε στο σύστημα που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, που μας κλέβει τη ζωή και δολοφονεί το μέλλον μας. Καταγγέλλουμε τη διαχείριση των κρατικών πόρων που διανέμονται σε στρατό, σφαίρες, δακρυγόνα, ρασοφόρους, μίζες, απαξιώνοντας την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι η μη έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεων δεκάδων καθηγητών του Κ.Ω.Θ. και η επίσης μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων για πολλούς μήνες. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί επί σειρά ετών το ωδείο και δημιουργεί πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στηρίζουμε τη σημερινή απεργία (12/01/2009) του συλλόγου καθηγητών του Κ.Ω.Θ. και απαιτούμε την άμεση λύση του ζητήματος. Μεγάλο πρόβλημα των σπουδαστών αποτελεί και ο αδιαβάθμητος χαρακτήρας των σπουδών, καθώς και η υπαγωγή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού αντί του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό μας αφαιρεί αυτονόητα δικαιώματα ως σπουδαστές και αυριανοί εργαζόμενοι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ Η ΣΦΑΙΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΒΙΤΡΙΟΛΙ …ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ….

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, η εργάτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια στην εταιρεία εργολαβιών καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, δέχεται δολοφονική επίθεση με βιτριόλι από μπράβους της εργοδοσίας. Η Κωνσταντίνα είχε δυναμική δράση στο σωματείο των καθαριστριών και διεκδικούσε τα δεδουλευμένα και το δώρο των Χριστουγέννων, γι ‘ αυτήν και τις συναδέλφους της, όπως και την ένταξη του κλάδου των καθαριστριών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται με πολύ σοβαρά εγκαύματα, έχοντας χάσει το αριστερό μάτι και με σοβαρά προβλήματα αναπνοής και σε άλλα ζωτικά όργανα. Η ΟΙΚΟΜΕΤ, της οποίας συμβουλάτορας είναι ο Λ.Τζανής, πρώην βουλευτής Μαγνησίας, παίρνει εργολαβίες σε δημόσιους οργανισμούς όπως ο ΗΣΑΠ και η ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), και είναι χαρακτηριστική του καθεστώτος εκμετάλλευσης μέσω των εργολαβιών.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κωσταντίνα, όπως και στους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Και σε όλους τους άνεργους, απολυμένους, ανασφάλιστους, απλήρωτους εργαζόμενους.

Στους χώρους εργασίας επικρατεί η ανοιχτή πλέον τρομοκρατία. Καθημερινοί εκβιασμοί και απειλές σε όποιον τολμά να μιλά και να διεκδικεί. Καταρχήν η ανεργία και η απειλή της, είναι ένας μεγάλος εκβιασμός από μόνος του. Ύστερα έρχεται η ¨μαυρίλα¨. Η ρητή συμφωνία ότι θα σου κλέψουν τα ένσημα. Ότι είσαι αναλώσιμος. Ότι είσαι ο αόρατος ¨μαλάκας¨ που θα ¨μου κάνει τη δουλειά¨ όσο το δυνατόν πιο τσάμπα.

Κι εμείς δεν μιλάμε! Δεν φωνάζουμε ότι εμείς είμαστε που παράγουμε τον πλούτο αυτής της κοινωνίας. Ότι από εμάς έχουν βγεί τα κέρδη τους όλη αυτή την τελευταία εικοσαετία που όλοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια από τους εργαζόμενους. Και ειδικά τους μετανάστες και όλους τους ανασφάλιστους.

Τώρα το νέο επιχείρημά τους είναι η ¨κρίση¨. Δηλαδή η μείωση των κερδών τους! Απολύσεις, περισσότερη δουλειά χωρίς ένσημα, ή μάλλον μόνο τέτοια, προγράμματα και παραπρογράμματα μισοανασφάλιστης εργασίας, στρατιωτικοποίηση και στους χώρους δουλειάς, αυτή είναι η στρατηγική τους. Και παράλληλα να σου πετάνε σκουπίδια να καταναλώσεις, για να μην μιλάς, να μην αντιδράς, να μην οργανώνεσαι εναντίον τους.

Και εννοείται πως η μόνη πραγματική απειλή γι΄ αυτούς είναι να οργανωθούν από κάτω οι εργάτες. Χωρίς μεσολαβητές, εργατοπατέρες και αρχισυνδικαλιστές. Γιατί και αυτά τα ελέγχουν μια χαρά. Το αποδεικνύουν οι ελεεινές συμφωνίες – συμβάσεις που υπογράφουν και οι φιέστες στα εργατικά κέντρα, και όχι μόνο, που διοργανώνουν αυτοί που λένε πως μας ¨εκπροσωπούν¨, με όλο το σκυλολόι των νομαρχαίων, δημάρχων, βουλευτών και παπάδων.

Το εργατικό κέντρο Βόλου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, τότε που το εργατικό κίνημα φούντωνε και ήταν πραγματικά απειλητικό. Οι πολιτικοί προπαππούδες μας λειτουργούσαν με αμεσοδημοκρατία, άμεση δράση και απεχθάνονται τους ¨ειδικούς¨. Τώρα έχει καταντήσει να είναι μια γραφειοκρατική δομή που κάνει γιορτούλες στις οποίες φωνάζει ακόμη και τους φασίστες του ΛΑΟΣ.

Εμείς απ΄την πλευρά μας καταλαμβάνουμε το εργατικό κέντρο, και όχι μόνο, για να δώσουμε ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα. Το πολιτικό παράδειγμα αλλαγής της καθημερινότητας μέσα από τις καταλήψεις, που λειτουργούν με ανοιχτές συνελεύσεις όπου όλοι είναι ίσοι και όλοι φροντίζουν για όλους. Το πολιτικό παράδειγμα των οργανώσεων βάσης μέσα στους χώρους δουλειάς όπου καταργούνται οι ιεραρχίες και οι μεσολαβήσεις. Το παράδειγμα όλων αυτών που κινούνται εχθρικά στην εξουσία κάθε λογής αφεντικών να αποφασίζουν για μας, ενώ εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι προλετάριοι αυτού του κόσμου. Εκείνο το παράδειγμα όλων αυτών που κάνουν έμπρακτη κριτική στους όρους παραγωγής και κατανάλωσης, και στους όρους των σύγχρονων κοινωνικών σχέσεων που διαπερνούνται από το θέαμα, τη γενικευμένη μεσολάβηση-ανάθεση, τη γενικευμένη εκμετάλλευση όλων από όλους –και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, των προλετάριων.

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ? ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ?

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ?

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ?


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,

ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,

ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ –ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ,

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για συνδιαμόρφωση της κατάληψης, όλους τους εργαζόμενους, ανέργους, απολυμένους, ανασφάλιστους, τους εργαζόμενους με επισφαλείς όρους και συμβάσεις, τους φοιτητές/σπουδαστές και τους μαθητές (που πρέπει να καταλάβουν ότι είναι εργαζόμενοι από τώρα –και όχι μελλοντικοί- μέσα και έξω από τους χώρους παραγωγής γνώσης), τους μετανάστες (τους κύριους παραγωγής του παγκόσμιου πλούτου), όλους όσους δουλεύουν στην υλική και άυλη παραγωγή αυτού του κόσμου.

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΤΙΣ 20:00 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12/01/09

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Η κατάληψη θα είναι ανοιχτή όλη μέρα κάθε μέρα.

Οι προγραμματισμένες συνελεύσεις στο εργατικό κέντρο θα γίνουν όπως έχουν αναγγελθεί. Για τυχόν ακύρωση θα είναι υπεύθυνη η διοίκηση του εργατικού κέντρου.

το blog της κατάληψης είναι: www.katalipsi-e-k-v.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου