Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ανταπόκριση από το Ανοιχτό Αντιμάθημα “Κοινωνία και Eπιστήμη”

Αν εντρυφήσει κάποιος στην ιστορία της πόλης της Σαλονίκης, θα δει πως μοιραία αυτή η πόλη ειναι προορισμένη από πάντα να έχει δυο χαρακτηριστικά

Το πρώτο χαρακτηριστικό της είναι... πως από πάντα ήταν η δεύτερη πόλη της κρατικής οντότητας που ανήκει.

Το δεύτερο και πιο κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως πάντα εγκαινίαζε κάποιες από τις πιο πρωτοποριακές κ επαναστατικές ιδέες διαχρονικά.

Σήμερα λοιπόν, Τρίτη 13/01, στην πόλη μας έλαβε χώρα μια μορφή επαναστατικού τρόπου πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Οι φοιτητές της Κατάληψης της Σχολής Δημοσιογραφίας αποφάσισαν και τόλμησαν να δώσουν στην έννοια μάθημα τα χαρακτηριστικά που αυτοί οι ίδιοι θέλησαν, σε κόντρα πάντα με τις κατεστημένες μορφές διαδασκαλίας.

Μάθημα λοιπόν στην πλατεία Αριστοτέλους και όχι μόνο...

"Η Κατάληψη της Δημοσιογραφίας, με τα λίγα μέσα που διέθετε για την πραγματοποίηση του ανοιχτού αντιμαθήματος με τίτλο ‘Κοινωνία και Επιστήμη’ στην πλατεία Αριστοτέλους, κατάφερε να δώσει μια διαφορετική σημασία στην έννοια του πανεπιστημιακού μαθήματος και στη σύνδεση του με την κοινωνία, παρόλες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

Μαζί με τους εισηγητές του μαθήματος κ. Νόττα και κ. Φραγκονικολόπουλο, οι φοιτητές της κατάληψης κουβαλώντας τον πίνακα, και με μια ντουντούκα αντί για μικρόφωνο, σε ένα ένθερμο κοινό που σιγά σιγά περιτριγύρισε τον κρύο χώρο ξεκινήσαμε να συζητάμε για το ρόλο του πανεπιστημίου και το χαρακτήρα του, μέσα από την περιθωριοποίηση που υφίσταται από τις επιλογές αυτού του συστήματος. Την εισήγηση ξεκίνησε ο κ. Νόττας, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστημιο που θα δίνει πραγματικές γνώσεις στην κοινωνία και τις ανάγκες της, είναι ένα πανεπιστήμιο που θα ελέγχεται από τα ίδια τα μέλη που το αποτελούν, γιατί όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε κερδοσκόπους, παραμένει κλειστό, μουντό, έξω από την κοινωνία, την πραγματική γνώση και τις ανάγκες μας. Ο κ. Φραγκονικολόπουλος έθιξε με ρεαλισμό την κατάσταση του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, την ανυπαρξία υποδομής και την αλλοίωση που υφίσταται η γνώση που καταντά ανεπαρκής και στείρα για τους σπουδαστές που ελπίζουν στην καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος μέσα από την ακαδημαική διδασκαλία. Αυτές οι νοοτροπίες που υπάρχουν σε πανεπιστημιακά μέλη τα οποία βλέπουν την θέση τους μέσα στο Πανεπιστήμιο μόνο ως κοινωνική καταξίωση πρέπει να πάψουν αν θέλουμε να παλέψουμε για ένα ανοιχτό προς την κοινωνία πανεπιστήμιο.

Αξίζει να σημειωθούν τόσο η παρέμβαση του κ. Κουτσούκου, ο οποίος δουλεύει στο χώρο της δημοσιογραφίας στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του ’80, όσο και η παρέμβαση του κ. ‘Εξαρχου υποψήφιου καθηγητή του τμήματος. Ο πρώτος, φέρνοντας στη συζήτηση τις δικές του εμπειρίες τόσο από το χώρο της δημοσιογραφίας όσο και από τους κοινωνικούς αγώνες που έζησε, μίλησε για τη ρήξη που πρέπει να έρθει από τον κόσμο που παλεύει κυρίαρχα μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς, κόντρα σε εκβιασμούς, απειλές και στον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο που υφίστανται. Χαιρέτισε τους αγώνες των φοιτητών και των νεολαίων που ξεσηκώνονται όλο αυτό το διάστημα και ευχήθηκε τη συνέχειά τους σε όλα τα επίπεδα και την τελική νίκη τους. Ο δειύτερος, κ. Έξαρχος, μίλησε για τη δική του εμπειρία σαν καθηγητής Πανεπιστημίου στο Μεξικό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν σε συνεργασία εκπαιδευτικοί και φοιτητές για τη διεξαγωγή του μαθήματος. Η ίδια η επιλογή των καθηγητών, γινόταν δημόσια στο τοπικό γήπεδο της κοινότητας με δημόσια ψηφοφορία.

Οι παρεμβάσεις των φοιτητών, έδωσαν άλλη ώθηση και κουράγιο σε μια συζήτηση που άνοιξε αλλά δεν τελείωσε μετα τη λήξη του ανοιχτού αντιμαθήματος στην πλατεία Αριστοτέλους. Έδωσαν μια προοπτική για τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων που είτε φοιτητές, είτε εργαζόμενοι, τάσσονται μαζί σε έναν αγώνα με διάρκεια, δημιουργικότητα και αιτήματα που σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να μείνουν ανεκπλήρωτα, σε μια τόσο πολωμένη περίοδο, κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθεί. Ο κόσμος που παρακολούθησε, πέρασε η κοίταξε το σημερινό ανοιχτό αντιμάθημα, μας δίνει κίνητρο για πολλές ακόμη ανάλογες κινήσεις.

Αυτά τα Δεκεμβριανά... θα νικήσουν!"



Ανατύπωση από το συντροφικό blog της Κατάληψης Σχολής Δημοσιογραφίας Θεσσαλονίκης Παρα - ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου