Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Νατοϊκή βάση στη Θεσσαλονίκη

Ανατύπωση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Καθημερινή":

Το ενδεχόμενο ύπαρξης πυρηνικού, βιολογικού και χημικού εξοπλισμού επί ελληνικού εδάφους και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκεί δημιουργίας επιτελείου του ΝΑΤΟ, ανέβασε χθες το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, κυρίως ανάμεσα στο ΚΚΕ και την κυβέρνηση.

Το θέμα ανέδειξε με παρέμβασή της εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος η κ. Λιάνα Κανέλλη, ενώ τη διαφωνία τους με την προωθούμενη σύμβαση από την κυβερνώσα πλειοψηφία εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω καθώς ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε αρχικά ότι η σύμβαση -που κυρώθηκε τελικά με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ- δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους όπλα, αλλά σε ατομικό εξοπλισμό (ένδυση και μάσκες προσώπου) προφύλαξης στο ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθέσεως με τέτοιου είδους όπλα (πυρηνικά, βιολογικά, χημικά).

Η κ. Κανέλλη αντέδρασε αμέσως και διαβάζοντας το σχετικό κείμενο και στην αγγλική γλώσσα επισήμανε ότι οι σχετικές διαβεβαιώσεις του κ. Πλακιωτάκη δεν ισχύουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο αργότερα η προεδρεύουσα της συνεδρίασης κ. Ελσα Παπαδημητρίου αφού ζήτησε να της προσκομίσουν το πρωτότυπο κείμενο της σύμβασης έδειξε να συμφωνεί με τη «μετάφραση Κανέλλη». Κατόπιν αυτού και εν μέσω θορύβου στην αίθουσα από τις διαμαρτυρίες, κυρίως του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει, τελικώς, σχετική πρόβλεψη στην επίμαχη σύμβαση, πλην όμως αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα.

Σημειώνεται ότι στο Παράρτημα Α, παράγραφος 2 - η, αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα: «Η Ελληνική Δημοκρατία ως έθνος - πλαίσιο θα παρέχει τα όπλα και το μεμονωμένο συγκεκριμένο εξοπλισμό (π.χ. πυρηνικό, βιολογικό και χημικό NBC), εάν αυτό ζητηθεί από τους συμμετέχοντες». Πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος, τα μικρά κόμματα της Βουλής ήγειραν και άλλα θέματα που αφορούν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, όπως επίσης και την τακτική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, δεδομένου ότι η Αγκυρα θα συμμετέχει στο υπό ίδρυση νατοϊκό επιτελείο της Θεσσαλονίκης διά υποστρατήγου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αναφορές στη συνεχιζόμενη προκλητική δραστηριότητα της γείτονος στο Αιγαίο και στον γενικότερο ρόλο που εμφανίζεται να διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

του Γ. Σ. Μπουρδάρα


Ανατριχιαστικό


Σχετικές δημοσιεύσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου