Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Χριστούγεννα '08 στην Καλαμαριά


Όπως προαναφέρθηκε στην ανάρτηση για την πορεία στο κέντρο της Καλαμαριάς, ο Δήμος μας θεώρησε σωστό να στολίσει μεταξύ άλλων τον ανοιχτό χώρο που βρίσκεται στον Πεζόδρομο, δίπλα στο Δημαρχείο.

Αυτό που έκανε ήταν να στήσει 12 σπιτάκια για τα παιδιά με διαφορετική θεματική το καθένα, ένα Καρουζέλ, μια σκηνή για συναυλίες, και μια τεράστια κατασκευή από ξύλο και σίδερο με πολλά λαμπιόνια η οποία αναπαριστούσε το χριστουγεννιάτικο έλατο.

Όλο αυτό το εγχείρημα ονομάστηκε Χριστουγεννιάτικη Πλατεία και παρά την παρουσία σεκιουριτάδων η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη. Επιπλέον το κάθε σπιτάκι είχε από έναν διαφορετικό χορηγό που προφανώς πλήρωσε αδρά το Δήμο για να διαφημιστεί μ' αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με την εμπορευματοποίηση των γιορτών, αλλά είναι επιλογή του καθενός να συμμετέχει ή όχι σ' αυτά τα πράγματα.

Το θέμα είναι ότι ενώ οι κάτοικοι της Καλαμαριάς καλούνταν να γιορτάσουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ευτυχίας κι ευημερίας, σ' ολόκληρη τη χώρα εκτυλισσόταν η εξέγερση που ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κι εμείς ρωτάμε τη δημοτική αρχή και τους δημότες: Το θεωρείτε σωστό την ώρα που η πόλη καίγεται, την ώρα που μαθητές, φοιτητές κι εργαζόμενοι ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ στους δρόμους, η Καλαμαριά να κάνει την πάπια και να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Ως πότε θα συνεχιστεί αυτή η εγκληματική υποκρισία;


Τώρα τα σπιτάκια και τα στολίδια μαζεύτηκαν. Τις τελευταίες μέρες όποιος περνάει από το σημείο αντικρύζει αυτό που κρυβόταν κάτω απ' όλ' αυτά, πίσω απ' τη λαμπερή βιτρίνα και τον παιδιάστικο ενθουσιασμό. Βλέπει μια μεγάλη έκταση στρωμένη με τσιμέντο, εικόνα κάθε άλλο παρά όμορφη. Ειλικρινά ελπίζω ο δήμαρχος να φροντίσει να αλλάξει αυτό το τερατούργημα και να φυτέψει στη θέση του λίγο πράσινο. Το ελπίζω, αλλά δεν το περιμένω. Το πράσινο βλέπετε είναι ακριβό, έχει κι έξοδα συντήρησης. Ενώ με το τσιμέντο ρίχνεις μια και ξεμπερδεύεις. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες:



Το μόνο που έχει απομείνει είναι το "δέντρο", χωρίς τα λαμπάκια του. Κάπου άκουσα ή είδα γραμμένο ότι το έφεραν από Γερμανία. Η πλάκα είναι ότι όταν καθόμουν και το κοιτούσα, πέρασε δίπλα μου μια παρέα και τους άκουσα να λένε μεταξύ τους "αυτό είναι ό,τι πιο άσχημο έχω δει". Ορίστε και μια άποψη του δέντρου:



Ο λόγος που κατακρίνω αυτή την ενέργεια του Δήμου δεν είναι ότι μου κάθεται στο λαιμό προσωπικά, ούτε ότι διαφωνώ με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, αλλά ότι η Καλαμαριά έχει πολύ μεγάλύτερα προβλήματα κι εντελώς διαφορετικές ανάγκες από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Λίγα λόγια σχετικά στην αμέσως επόμενη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου