Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Επιτυχής κινητοποίηση της Ανοιχτής Συνέλευσης ΣΤΕΦ


Αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης:

Η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων «Ευζώνων-Σχ.Τυφλών-Φαλήρου» προχώρησε την Πέμπτη 16/7 σε διαμαρτυρία μπροστά στο Δημαρχείο για την επικείμενη οικοδόμηση του οικόπεδου με τα μάρμαρα Μόσχου στη συμβολή των οδών Μ.Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χατζή-Χάλκης και την αλλαγή του ονόματος της οδού Αρχ.Μουσείου σε Δημοσθένη Χαρδαλιά.

Η απόφαση για τη διαμαρτυρία πάρθηκε ομόφωνα στη τελευταία συνάντηση της συνέλευσης των κατοίκων στις 8 Ιουλίου. Η συνέλευση των κατοίκων μαζί με εκπροσώπους συλλόγων γονέων μετά από τη διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο με ανάρτηση πανό, ήρθε σε συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης όπου του εξέφρασε την αντίθεση της στην ανέγερση πολυκατοικίας στο χώρο του οικοπέδου και το αίτημα για δημιουργία νηπιαγωγείου στη θέση του. Έθεσε το ζήτημα ότι σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή η ανέγερση ακόμα μίας πολυόροφης οικοδομής και με δεδομένη την έλλειψη ελευθέρων χώρων θα συνιστούσε τραγικό λάθος. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μόνο ένα νηπιαγωγείο το οποίο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της περιοχής καταστεί την απόφαση για απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το δήμο εκ των ουκ άνευ.

Το εν λόγω οικόπεδο, όπως είναι γνωστό, ανήκει στην εκκλησία και ενώ από το 88 ήταν χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολικής στέγης το 2006 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη μετατροπή του σε χώρο οικοδομήσιμο. Η εκκλησία είχε , ήδη, κινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση πολυόροφης οικοδομής. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα μπλοκάρει κάθε ενέργεια για την ανέγερση οικοδομής και ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για προγραμματική τριμερή σύμβαση με τον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων) και τη Νομαρχία με σκοπό την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Το δημοτικό συμβούλιο έλαβε στη συνέχεια αντίστοιχη απόφαση, η οποία ορίστηκε να διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια σύμφωνη με τις προθέσεις τις εκκλησίας για οικοδόμηση του οικοπέδου.

Στη συνέχεια η συνέλευση κατοίκων ανάρτησε πανό μπροστά στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με συνθήματα «Η εκκλησία να δώσει το οικόπεδο για σχολείο» «Καμία άλλη θυσία για χάρη της εκκλησιαστικής περιουσίας», «Άμεση απαλλοτρίωση του οικοπέδου στην οδό Μ.Αλεξάνδρου με Χατζή».

Σε σχέση με το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου σε Δημοσθένη Χαρδαλιά μετά από την παρέμβαση της συνέλευσης κατοίκων εντός του δημοτικού συμβουλίου, το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη σχετική του απόφαση για τη μετονομασία.

Σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο:

εφημερίδα "Μακεδονία"

εφημερίδα "Η Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου