Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Πανελλαδικό Δίκτυο Διεκδίκησης Στρατοπέδων


ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ – Η ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ


Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συνειδητή προσπάθεια να στοχοποιήσει τους μετανάστες, με τον πιο βάρβαρο τρόπο, θέλοντας να μετατρέψει το πραγματικό ενδιαφέρον του κόσμου για τα συνεχώς διογκούμενα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Κλεισίματα επιχειρήσεων, απολύσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, χρεοκοπία ασφαλιστικών ταμείων, με δραματικά αποτελέσματα για το σύνολο των εργαζομένων δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση αλλά τη φυσιολογική οδό για την «ανάπτυξη της οικονομίας». Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση φταίνε οι πιο φτωχοί, οι πιο καταπιεσμένοι αυτής της κοινωνίας, οι μετανάστες. Υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα των ακροδεξιών της χώρας μας και της Ευρώπης, ξεκίνησαν ένα νέο πακέτο ρατσιστικών μέτρων ενάντια στους μετανάστες. Τροπολογία για απελάσεις με την απλή κατηγορία για μικροαδικήματα, χυδαία επίθεση μέσω των ΜΜΕ, επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας με τη βοήθεια παρακρατικών φασιστικών ομάδων και δημιουργία περισσότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, χρησιμοποιώντας τους χώρους πρώην στρατοπέδων που έχουν εγκαταλειφθεί.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην προσπάθεια στοχοποίησης των μεταναστών. Η Κρίση είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος, που βάζει το κέρδος των λίγων, πάνω από τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη μετατροπή των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων, από μοναδική ευκαιρία ανάσας πρασίνου των πόλεων, που είναι πνιγμένες στο τσιμέντο, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπινων ψυχών.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, θησαυρίζοντας στην πλάτη των εργαζομένων και την εκμετάλλευση των μεταναστών και των χωρών τους. Υπερασπίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων για χρήση προς όφελος των κατοίκων και όχι τη μετατροπή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου δηλαδή του νόμου 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασής τους, όπου ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων αποδίδεται για να εξυπηρετήσει οικιστικές ανάγκες του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

  • Χαρακτηρισμό των στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με ήπιας μορφής παρεμβάσεις (π.χ. ξύλινες μικροκατασκευές) εναρμονισμένες με το χώρο στον οποίο εντάσσονται.

  • Τα εντός των στρατοπέδων κτίρια να χαρακτηρισθούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ (ήδη έχουν υπάρξει ανάλογες αποφάσεις για μια σειρά κτίρια π.χ. του πρώην στρατόπεδο Καραμπουρνάκι-Κόδρα, Παύλου Μελά). Αφού συντηρηθούν να αποδοθούν για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις.

  • Την ιδιοκτησιακή απόδοση ολόκληρης της έκτασης των πρώην στρατοπέδων στους Δήμους, στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά. Την υποχρέωση των τελευταίων για τη σύσταση φορέα στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείριση των χώρων. Απαραίτητη κρίνεται η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας.

    Τοπικές Κινήσεις από Θεσ/νίκη, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Σέρρες …

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου