Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Εκδηλώσεις στα Δυτικά



Τα άδεια στρατόπεδα δεν ανήκουν

ούτε στους εργολάβους, ούτε στους καραβανάδες.

Είναι χώροι δημόσιοι και ανήκουν σε όλους μας


Μερικές δεκαετίες τώρα βιώνουμε τον παροξυσμό της έντονης ανοικοδόμησης, της αντιπαροχής και της μετακίνησης πληθυσμών στα αστικά κέντρα. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια ζούγκλα κτιρίων-τεράτων και πολυόροφων οικοδομών. Τετραγωνάκια τετραγωνάκια συνθέτουν το παζλ της καθημερινής μουντίλας και καταπίεσης. Οι βόλτες στην πόλη έχουν γίνει επικίνδυνοι ελιγμοί σε δρόμους και πεζοδρόμια, γύρω από αμάξια και μηχανές. Το πράσινο έχει στριμωχτεί στην άκρη ενός πεζοδρομίου και στα παρτέρια των μπαλκονιών μας, στις άχτιστες αλάνες (όσες έχουν απομείνει) και σε μια κομματική σημαία.

Ανάμεσα στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες, οι τελευταίοι άχτιστοι χώροι, είναι τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, κληρονομιά των πολέμων του προηγούμενα αιώνα. Περιφραγμένες εγκαταλελειμμένες περιοχές με ιστορία. Περιοχές τρύπες στο σύγχρονο σύστημα δόμησης με επίδοξους μνηστήρες τους το στρατό, τους εργολάβους και τους δήμους. Όλοι περιμένουν να πέσει ο φράκτης. Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί η τρύπα αυτή. Για μας όμως είναι μια όαση που δεν χρίζει επικάλυψης με το σύγχρονο μοτίβο. Για μας είναι μια ανάσα που σπάει τη μονοτονία του γκρίζου και τη θέλουμε ολόδικιά μας, κτήμα όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.


Παρασκευή 1η Μαΐου στις 13:00 (μετά την πορεία) Ελάτε όλοι να πραγματοποιήσουμε συμβολική δενδροφύτευση στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Θα ακολουθήσει φαγοπότι.

Κυριακή 3 Μαΐου στις 17:00 Ανοικτή συνέλευση μέσα στο στρατόπεδο για τη συνέχιση των δράσεων μας.


Το στρατόπεδο του Παύλου Μελά είναι ένα μνημείο αντίστασης ενάντια στο φασισμό

με εκτελέσεις αντιστασιακών και φυλάκιση αντιρρησιών συνείδησης

Ας γίνει με τη δράση μας και ένα σύγχρονο σύμβολο αντίστασης στο γκρίζο που κατέλαβε την καθημερινότητα μας.


Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου