Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΘ!

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΘ!

Το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κολοσσούς στον κλάδο του νερού (Suez) έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων που περνούν στα χέρια κεφαλαιούχων εσωτερικού ή εξωτερικού. Η επιλογή για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε μετά από ενδελεχή έρευνα για την παρουσία της τελευταίας στη διεθνή αγορά του νερού. Έτσι λήφθηκαν «σοβαρά» υπόψη τα εξής:

• η εταιρία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα χρέους
• δεν κάνει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης για να μειώσει αυτό το χρέος
• κάνει περικοπές στο προσωπικό για τον ίδιο λόγο
• δεν επενδύει σε κοστοβόρες υποδομές
• ανεβάζει τα τιμολόγια της ύδρευσης
• ρίχνει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Είναι αρκετό να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να επανακρατικοποιήσει το 2010 την υπηρεσία παροχής ύδρευσης, της οποίας ένα μεγάλο μέρος ανήκει στη Suez. Να πούμε επίσης ότι στο Παρίσι οι περισσότεροι δεν πίνουν νερό της βρύσης και καταφεύγουν σε εμφιαλωμένα (Evian, Vittel).

Είναι ανώφελο λοιπόν να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον μας στις διαδικασίες επιλογής της παραπάνω εταιρείας για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, καθώς το θέμα πάει για «κουκούλωμα». Ξέρουμε ότι αυτό που λαμβάνει υπόψη της η εκάστοτε κρατική εξουσία, κυβέρνηση, υπουργείο, δεν είναι τίποτε άλλο από το να φροντίσει να γεμίσει τις τσέπες των εκάστοτε ιθυνόντων, να εξυπηρετήσει τα αφεντικά της, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τον απλό πολίτη που θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα. Πέρα από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας (2/4) ο «ατσαλάκωτος» αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στο δημαρχείο, των εργαζομένων της εταιρείας που αντιστέκονται σύσσωμοι στην ιδιωτικοποίηση της, παρότι οι συνεδριάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτές για το κοινό. Αντ’ αυτού παρέταξε μια διμοιρία ματάδες έξω από το δημαρχείο για να εμποδίσουν την είσοδο στους εργαζόμενους.

Η δράση της κρατικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα της ΕΥΑΘ δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και όλοι οι φορείς της πόλης οφείλουν να πάρουν θέση για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για όλους. Το νερό επιβάλλεται να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμαριάς:

• Είναι αλληλέγγυη στους αγώνες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ προς την κατεύθυνση της μη ιδιωτικοποίησης της εταιρείας
• Αντιτίθεται σε οποιοδήποτε σενάριο ξεπουλήματος της εταιρείας σε εγχώριους ή ξένους καρχαρίες
• Ζητά από το Δήμαρχο Καλαμαριάς να πάρει άμεσα θέση για το ζήτημα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου