Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Άρθρο για την πορεία του Δεκεμβρίου στην Καλαμαριά

Από την τοπική εφημερίδα "Διέξοδος", φύλλο 33 Ιανουάριος 2009:

Πορεία- διαμαρτυρία της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καλαμαριάς»

Την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, πολίτες της Καλαμαριάς πήραν μέρος σε μία πορεία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καλαμαριάς»

«Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαμαριάς» δημιουργήθηκε μέσα από ανοικτές συνελεύσεις πολιτών ως μία προσπάθεια συλλογικής δράσης στην Καλαμαριά, ενταγμένη στις γενικότερες και πολύμορφες κοινωνικές κινητοποιήσεις, στις εστίες του κινήματος διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων, που φαίνεται να δημιουργείται και να εξελίσσεται σε διάφορα σημεία της χώρας και όχι μόνο.

Η πορεία, αφού διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, κατέληξε στην πλατεία του Δημαρχείου όπου η Δημοτική Αρχή είχε στήσει,, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, την απίστευτη τενεκεδούπολη που ο Δήμος, κομπάζοντας, ονόμασε «παιδικό χωριό» και η οποία στοίχισε στον Καλαμαριώτικο λαό μαζί με τις «μοναχικές» συναυλίες σχεδόν 300.000 ευρώ.

Στην πλατεία οι πολίτες διάβασαν ένα κείμενο:

  • καταγγελίας των μηχανισμών καταστολής του Κράτους που εξευτελίζουν, τρομοκρατούν, βασανίζουν, μετανάστες, νέους, πολίτες, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ένος παιδιού στις 6 του Δεκέμβρη.

  • καταγγελίας της πολιτικής εξουσίας, η οποία αφού εξασφάλισε την ατιμωρησία της για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, εξαθλιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας με μισθούς πείνας, με χαμηλές συντάξεις, με ανασφάλιστη και επισφαλή εργασία.

  • καταγγελίας της τοπικής εξουσίας που ενώ σε όλη τη χώρα η συσσωρευμένη κοινωνική ασφυξία ξεσπά, οι τοπικές αρχές στήνουν σκανδαλωδώς πολυδάπανες φιέστες, στην πολυαναμενόμενη πλατεία της πόλης, σε μία προσπάθεια να επιβληθεί μία πλαστή ευδαιμονία των ημερών, καταδεικνύοντας την κοντόφθαλμη και υπεροπτική αντίληψη της για τα πραγματικά και ασφυκτικά προβλήματα αυτού του τόπου.

  • διεκδίκησης του δικαιώματος στην εργασία, όταν άλλοι παράνομα πλουτίζουν, διεκδίκησης της ανταμοιβή των κόπων και των προσπαθειών, όταν άλλοι απολαμβάνουν προνόμια, διεκδίκησης μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.
Οι πολίτες αποχώρησαν από την πλατεία αφού κατηγορήθηκαν από τον παρευρισκόμενο Δήμαρχο ότι χαλάνε τη γιορτή. Μία γιορτή που παρακολουθούσαν 30 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών και των υπευθύνων του Δήμου.

Η «Πρωτοβουλία» θα συνεχίσει τις ανοικτές συνελεύσεις- συζητήσεις που έχει ξεκινήσει καθώς, όπως καταλήγει και το κείμενό της, «ήρθε η ώρα, επιτέλους, να συναντηθούμε σε δημόσιους χώρους, να εκφραστούμε, να αυτοοργανωθούμε, να διεκδικήσουμε ,να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, αντιμέτωποι με την ασυδοσία τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής εξουσίας.»

Παπαθεοδοσίου Ελένη


Η εφημερίδα "Διέξοδος" ασχολείται με τα προβλήματα της Καλαμαριάς, τον πολιτισμό, και θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Εκδίδεται ανά δίμηνο και διανέμεται δωρεάν σε αρκετά σημεία της περιοχής.

Για επικοινωνία, αποστολή κειμένων, πληροφορίες:

diexodospress@yahoo.gr - 6947705491

Το blog της ομώνυμης κίνησης πολιτών: www.diexodos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου