Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Δελτίο Τύπου της Συνέλευσης Φαλήρου

Την Κυριακή 3 Μαΐου στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (στο αμφιθέατρο), έγινε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα των ίδιων, στην γειτονιά αυτής της πόλης.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους που είχαμε ξαναβρεθεί σε άλλες κινήσεις που αφορούσαν την γειτονιά όπως οι κεραίες τις κινητής τηλεφωνίας και η άρνηση στην υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά και από άτομα της περιοχής που θέλουν να κάνουν την ζωή στην γειτονιά υπόθεση των ίδιων με συλλογικό τρόπο.

Η συνέλευση είχε χαρακτήρα δημοκρατικό, άμεσης συμμετοχής, δίχως ανάθεση εξουσιών σε άτομα και δίχως αποκλεισμούς σε ηλικίες, επαγγέλματα, φύλα και ράτσες.

Η ανταπόκριση του κόσμου από τις γειτονιές της περιοχής και η συμμετοχή στην κουβέντα έκανε την πρώτη συνέλευση πραγματικότητα μέσω των αποφάσεων που πήρε.

Ήταν μια ωραία μαζική συνέλευση, που γνωρίστηκαν άνθρωποι διαφορετικοί αλλά με ευγενείς σκοπούς για την ζωή στην πόλη και αυτό έκανε ένα ωραίο περιβάλλον που επέτρεψε να παρθούν αποφάσεις και η υπόσχεση για συνέχεια.


Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για δράση στο ζήτημα των κεραιών, πεζοδρομίων-κίνηση πεζών, για την προστασία του πρασίνου και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων (πάρκα), για την ύδρευση και την καταλληλότητα των σωληνώσεων-υποδομή, την μαζική συγκοινωνία και την απομάκρυνση των ταξί από την λεωφορειογραμμή.

Κουβεντιάστηκε το ζήτημα αξιοποίησης των σκουπιδιών και η ανακύκλωση μέσω των δημοτικών υπηρεσιών, ο φωτισμός δρόμων, η διευκόλυνση της διάβασης των τυφλών με ιδιαίτερη προσοχή τις μέρες της λαϊκής αγοράς( Καραϊσκάκη), η αξιοποίηση του οικοπέδου στην Δελφών με αρχαιολογικού μουσείου από τους κατοίκους ως χώρο πρασίνου και η ανάγκη να βρεθούμε με τις ομάδες για τα παρκαρίσματα στα πεζοδρόμια(street panther) και με τους ποδηλάτες.

Αν και δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία καταφέραμε να κουβεντιάσουμε αυτοοργανώνοντας εκείνη την στιγμή την διαχείριση της συζήτησης δίχως προεδρείο, με εναλλαγή στο συντονισμό από ομιλητή ή ομιλήτρια, με αυθόρμητες προτάσεις για διευκόλυνση της διαδικασίας και με ομόφωνες ή πλειοψηφικές αποφάσεις για τις προτεραιότητες.

H συνέλευση κράτησε δύο ώρες ανανεώνοντας το ραντεβού για 24 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ίδιο μέρος.


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών - Ανάληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου