Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Νοέμβριος 2009 - Νέα Κατάληψη στην ΚέρκυραΝα φτιάξουμε έναν ελεύθερο χώρο για ελεύθερους ανθρώπους

Το Σάββατο της 21ης Νοεμβρίου 2009 κάτι πρωτόγνωρο για τα κερκυραϊκά δεδομένα συνέβη: ένα χτίσμα (παλαιό ελαιοτριβείο) του Ινστιτούτου Ελαίας καταλήφθηκε – ή καλύτερα απελευθερώθηκε – από ένα ευρύ σύνολο ανθρώπων. Από τότε, και σε καθημερινή βάση, το εγχείρημα έχει αγκαλιαστεί από πολλές δεκάδες συνανθρώπων μας. Ο απελευθερωμένος αυτός χώρος έχει, επί της ουσίας, δώσει, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, μία άλλη πνοή στην περιοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, γυναίκες, άντρες, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι έχουν, ήδη, ενώσει τις φωνές τους σε αυτόν το νέο κοινωνικό χώρο. Τι ένωσε, όμως, τις φωνές όλων αυτών των ανθρώπων; Μα, φυσικά, η παντελής έλλειψη ελεύθερου χρόνου και χώρου. Και αν μπορεί κάποιος να πει ότι έχουμε, έστω, κάποιο λιγοστό ελεύθερο χρόνο, αυτό το οποίο, σίγουρα, απουσιάζει από τη ζωή μας είναι οι πραγματικά ελεύθεροι χώροι συνεύρεσης των ανθρώπων. Στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλοί χώροι συνεύρεσης που αποκαλούνται «δημόσιοι» (πάρκα, δημοτικά θέατρα, πλατείες κλπ). Ας σκεφτούμε, όμως, αυτοί οι χώροι είναι πραγματικά ελεύθεροι;

[...]

Απέναντι στις κυρίαρχες αντιλήψεις για την πολιτική, την τέχνη, τη διασκέδαση και κάθε άλλη πτυχή της κοινωνικής ζωής, αντιπροτείνουμε ένα συνολικά διαφορετικό τρόπο έκφρασης και δράσης, μέσα σε ένα χώρο, όπου θα προβληματιστούμε, θα συζητήσουμε, αλλά, πάνω απ’ όλα, θα δράσουμε και θα βρούμε, από κοινού, λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.


Έκτοτε γίνονται στο χώρο της κατάληψης τακτικά εκδηλώσεις, προβολές, εβδομαδιαίες συνελεύσεις, δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, συλλογικά φαγοπότια και άλλες δραστηριότητες.

Λίγο μετά την έναρξη της κατάληψης έγινε προσπάθεια εκκένωσης του κτιρίου από τις τοπικές δυνάμεις καταστολής, ενώ επικρατεί ένα ευρύτερο κλίμα δυσφήμησης του όλου εγχειρήματος. Παρ' όλ' αυτά, ο απελευθερωμένος αυτός χώρος συνεχίζει και λειτουργεί δυναμικά, με τη στήριξη της ντόπιας κοινωνίας.

Ολόκληρο το κείμενο έναρξης, το αρχείο, το πρόγραμμα και τα τελευταία νέα της κατάληψης βρίσκονται στο παρακάτω ιστολόγιο:Το σχετικό άρθρο του zougla.gr εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου